5 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Alla moment som ingår i en badrumsrenovering

Så här går en badrumsrenovering till, steg för steg. Använd denna genomgång som en checklista inför din egen badrumsrenovering.

Planering och skisser

Steg ett kan du utföra helt på egen hand. Gör en enkel skiss i ett ritprogram eller för hand med papper, linjal och penna. Skissa upp hur du tänker dig ditt badrum, och beskriv lite mer ingående på ett separat blad. Även om du inte har en vision för exakt hur du vill bygga ditt badrum så kan du ändå skriva ned lite stolpar på vad du är ute efter. Exempelvis dusch eller badkar, kakel eller matta, golvvärme eller inte, vilka vitvaror ska få plats, och så vidare.

Offertförfrågan till badrumsbyggare

Nu när du själv målat upp en bild av hur ditt uppfräschade badrum ska se ut är det dags att börja räkna på det. Dels gör du en kalkyl på det du själv ska köpa in (om något). Till exempel inredning, toalettstol, badkar, med mera. Sedan begär du in offerter från några separata badrumsbyggare där du bor för att kunna matcha deras erbjudanden till dig. Observera att om din förfrågan gäller att stambyte i villa eller annan fastighet så bör du alltid börja med att ta in offerter, där är det avsevärt mindre viktigt med dina egna förberedelser. Lyssna på experterna, helt enkelt.

Räkna på badrumsrenoveringen

Med utgångspunkt i de prisförslag du får in kan du nu göra en översiktlig budget för din renovering. Stolpa upp vad inredningen kommer kosta, vad hantverkaren tar för arbetskostnad (glöm inte att du får skatteavdrag på halva denna arbetskostnad) samt övriga kostnader som kan tillkomma. Jämför priserna och kom ihåg att ställa frågor till de olika företagen som lämnar anbud om något inte känns glasklart. Bara för att en offert är billigare betyder inte att det är den bästa lösningen i slutändan, en dyrare offert kanske också omfattar fler arbetsmoment eller en bättre lösning för din badrumsinredning.

Arbetet kan börja!

Sedan när du gjort ditt val av badrumsbyggare är det dags för arbetet att påbörjas. Ungefär så här ser de olika arbetsmomenten ut vid en badrumsrenovering (den exakta ordningen kan i viss mån variera):

  • Rivning av det gamla badrummet
  • Inköp av material (detta bör med fördel ske så tidigt som möjligt oavsett om du köper in det själv eller låter badrumsfirman göra det)
  • Transport av material, kolla om du betalar detta separat eller om hantverkaren bakar in det i totalpriset.
  • Snickeriarbeten.
  • Dragning av el och annat ”bakom väggarna.
  • Flytspackling och tätskikt (extremt viktig del av arbete i badrum eller andra våtrum).
  • Anläggning av golvvärmeslingor om det ska finnas.
  • Plattsättning (allts kakling, helt enkelt)
  • Måleriarbeten.
  • VVS-arbeten, eller enklare uttryckt det arbete som en rörmokare utför.
  • Montering av övrig inredning.
  • Finputsning bortforsling av skräp.

Som sagt är dessa moment väldigt varierande från badrum till badrum och även ordningen då de sker, ofta utförs mycket arbete parallellt och andra perioder kan det vara torkning som pågår då ingenting alls händer på flera dagar.

Slutbesiktning efter badrumsrenovering

Efter att allt är klart bör du tillsammans med hantverkaren gå igenom badrummet noggrant och försöka inspektera varenda detalj i rummet. Låt det ta en stund, det görs bara en gång och du slipper oroa dig för att något gått fel under renoveringen. Vill du vara extra trygg kan du ta in en extern besiktningsman som ser över arbetet. Därefter är det bara att betala fakturan och njuta av ditt nybyggda badrum!


Ta in prisförslag på badrumsrenovering här >>